Inför ett föräldraskap

En önskan om att bli förälder finns hos många människor och vägarna till ett föräldraskap är många, i synnerhet för hbtq-personer.
 

Vill jag bli förälder tillsammans med någon eller några andra? Har jag möjlighet att bli gravid själv och vill jag i så fall bli det? Hur ser lagar och normer gällande hbtq-personer och föräldraskap ut? Vilka möjligheter har just jag till föräldraskap?

Under den här rubriken hittar du texter om surrogat, adoption, assisterad befruktning och mycket mer. Här kan du till exempel läsa om vad man bör tänka på om man ska göra en insemination hemma och vad de rättsliga följderna av en heminsemination blir. Du kan läsa om möjligheterna för samkönade par att adoptera barn från ett annat land än Sverige. Du hittar även texter som beskriver hur en närståendeadoption går till och vad du bör tänka på om du delar ett föräldraskap med flera personer.

Familjer ser ut på oändligt många olika sätt och för att kunna välja en familjebildning som passar en, behöver man information om praktiska tillvägagångssätt och vilka lagliga rättigheter man har. Man behöver även information om vilka lagliga rättigheter man saknar och hur man kan förhålla sig till det. Oavsett hur just du planerar att bli förälder så hoppas vi att du hittar den information som du söker här.