Surrogat i Sverige, så går det till

En surrogatgraviditet innebär att en person bär ett barn för att någon/några andra sedan skall bli juridiska och sociala föräldrar till barnet. Eftersom surrogatgraviditeter är oreglerade i Sverige så är det inte möjligt att få hjälp med assisterad befruktning på klinik kopplat till en överenskommelse om surrogat.

Trots att surrogatgraviditeter är juridiskt oreglerade i Sverige, så är ändå en privat överenskommelse om surrogat möjlig. Ett barn kan bli till genom en insemination hemma och personen som blir gravid kan efter att barnet är fött avsäga sig föräldraskapet till förmån för någon annan som sedan närståendeadopterar barnet.

Läs mer om vad ni bör tänka på inför en insemination hemma och hur ni praktiskt går tillväga under rubriken Insemination hemma (länk).

Privata överenskommelser om surrogatgraviditeter är alltså inte förbjudna i Sverige, däremot innebär de på många sätt juridiska utmaningar och risker, just eftersom surrogatgraviditeter är helt oreglerade i Sverige. Läs mer om hur det funkar rent juridiskt och vad ni bör tänka på inför en privat överenskommelse om surrogat i Sverige, under rubriken Juridik (länk).

Senast uppdaterad: 18 april, 2017
Skriven av: Veronica Hulthén, redaktör hbtqfamiljer.se
Anna Nordqvist, redaktör hbtqfamiljer.se
Faktagranskad av: Erik Mägi , jurist, doktorand på Göteborgs Universitet och författare till boken Stjärnfamiljejuridik.

Har du frågor om denna text? Hör gärna av dig