Normer kring föräldraskap

Att bli förälder som hbtq-person kan innebära att stöta på normer, det vill säga oskrivna regler, för hur en familj skall se ut och vad som förväntas att en familj skall vara.

Att bli och vara förälder kan i sig vara omvälvande och ställa nya krav på dig som person. Att i detta också bemöta normer kan kännas svårt. Det kan handla om att du stöter på blanketter där det förväntas att du skall fylla i mamma och pappa till barnet, att det på förskolan inte finns några böcker som beskriver er familj eller ni kanske får ett dåligt bemötande av någon myndighetsperson. Detta är aldrig ok! Eftersom vi vet att hbtq-personer i större utsträckning än heterosexuella cispersoner, riskerar att utsättas för okunskap, övertramp och diskriminering har vi sammanställt en lista på tips och trix som du kan använda dig av.

  • Om ditt barn går på eller skall börja på förskola. Fråga personalen om de har barnböcker som speglar alla typer av familjer. Har de inte det, be dem att köpa in detta. Du kan använda dig av vår lista med litteraturtips.
  • Fråga efter skolans/förskolans likabehandlingsplaner. Dessa skall finnas och vara uppdaterade.
  • Om det står mamma och pappa på någon blankett, kontakta de som skickat blanketten och påpeka att de skall skriva vårdnadshavare ett och/eller två.
  • Är ni fler än två föräldrar och ni ska till t.ex. bvc, skriv ett papper om att ni alla får ta beslut och närvara på barnets/barnens läkarbesök etc.
  • Om din familj inte omfattas av dagens familjejuridik, skriv ett moraliskt förpliktande kontrakt.
  • Planera hur ni vill lägga upp er föräldraledighet så att ni som ska vara föräldralediga kan planera er tid. Ni kan till exempel ha en gemensam almanacka.
  • Förbered dig på att ditt barn eventuellt kommer att ställa frågor till dig om hur den ”blev till”. Tänk igenom hur och på vilket sätt du vill svara ditt barn.
  • Om du skulle känna att det är tungt att vara förälder, att du kanske behöver hjälp av någon utomstående. Tveka inte att söka hjälp. På bvc finns det kuratorer som är experter på att hantera frågor kring föräldraskap.
  • Att ha ett nätverk omkring dig som kan stötta dig i ditt föräldraskap kan vara bra. Kom gärna till våra öppna mötesplatser för regnbågsfamiljer.

Vad ska jag göra om jag blir diskriminerad?

”Om jag upplever mig diskriminerad på grund av min sexualitet eller könsidentitet i mötet med socialtjänsten vid en faderskapsutredning, på förlossningen eller i mötet med bvc, mvc alternativt förskola eller skola? Hur går jag konkret till väga för att anmäla det, vart vänder jag mig?”

Linda Awerstedt på Diskrimineringsbyrån Uppsala svarar så här: ”Diskriminering på bvc, mvc, skola eller förskola är förbjudet och omfattas av diskrimineringslagen – det kan vara bra att veta. Om du misstänker att du blivit diskriminerad kan du alltid kontakta en diskrimineringsbyrå för att få råd om hur du kan gå vidare. Du kan även kontakta Diskrimineringsombudsmannen (DO) som tar hand om dessa ärenden. Det kan vara bra att i första hand kontakta en diskrimineringsbyrå – då de har möjlighet att nå lösningar genom medling och stöd. Om du misstänker har blivit utsatt för diskriminering är det väldigt viktigt att du dokumenterar så mycket du kan. Direkt efter mötet eller samtalet – skriv ned vad som hänt, vem som sa vad samt klockslag och datum. Detta för att samla bevis för att diskriminering förekommit. Det kan även vara bra att skicka ett mail till den som du/ni träffat och påtala att du/ni upplever er dåligt behandlade och beskriva vad som hänt. Om det gäller ett möte där något beslut har tagits kan ni be dem som tagit beslutet att maila detta till er, eftersom skriftlig dokumentation väger tungt som bevisföring. Om du/ni skall gå på fler möten kan det vara bra att ta med sig en utomstående som vittne. Ju fler personer som kan intyga vad som skett och ju mer dokumentation som finns desto bättre. Sedan handlar det alltid om vad du känner dig bekväm med att göra. Om du anmäler ditt ärende till diskrimineringsombudsmannen blir anmälningen ett offentligt dokument, men anmäler du det till en diskrimineringsbyrå gäller inte detta. Tveka inte att höra av dig.”

Om du skulle utsättas för diskriminering eller kränkande behandling kan du alltså vända dig till en diskrimineringsbyrå. I Sverige finns det 16 stycken diskrimineringsbyråer, för mer information, vänd dig till respektive diskrimineringsbyrå.

Senast uppdaterad: 20 januari, 2016

Har du frågor om denna text? Hör gärna av dig